Japoński nóż Gyuto jest nożem ogólnego zastosowania, jest to odpowiednik zachodniego noża szefa kuchni. Pierwotnie używany głównie do krojenia wołowiny dziś jest powszechnie stosowany w profesjonalnej kuchni jako nóż wszechstronny. Wykorzystuje się go do krojenia i siekania warzyw, do krojenia dużych kawałków mięsa, a także do precyzyjnych nacięć wykonywanych zbiegającą się w szpic końcówką noża.
Noże Kita Dellinger North Damaskus wykonano w stylu północnoceltyckim z siedmiu warstw damastu. Rdzeń ze stali 10Cr15CoMoV jest laminowany sześcioma warstwami nieco miększej stali nierdzewnej. Stal 10Cr15CoMoV hartowana do twardości 62º w skali Rockwella jest wyjątkowo trwała i doskonale zachowuje krawędź, jej parametry są zbliżone do legendarnej japońskiej stali VG-10. Oryginalny damasceński mazerunek surfe przypominający wzburzone morze czyni każdy nóż niepowtarzalnym, a jednocześnie minimalizuje tarcie podczas cięcia i zapobiega przywieraniu ciętego materiału do ostrza.
Nóż wykonano w konstrukcji full tang z okładzinami z drewna pustynnego drzewa żelaznego (Desert Iron Wood) rosnącego w zachodniej części pustyni Sonora. Okładziny mocowane są za pomocą dwóch nitów mozaikowych. Ergonomicznie zaprojektowana i ręcznie polerowana rękojeść ozdobiona jest wygrawerowanym celtyckim motywem.
Każdy nóż dostarczany jest w specjalnym drewnianym etui.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.