Japoński nóż Gyuto jest nożem ogólnego zastosowania, jest to odpowiednik zachodniego noża szefa kuchni. Pierwotnie używany głównie do krojenia wołowiny dziś jest powszechnie stosowany w profesjonalnej kuchni jako nóż wszechstronny. Wykorzystuje się go do krojenia i siekania warzyw, do krojenia dużych kawałków mięsa, a także do precyzyjnych nacięć wykonywanych zbiegającą się w szpic końcówką noża.
Noże serii Dellinger Manmosu Exclusive wykuwane są z 67 warstw damastu. Rdzeń noża wykonany jest z doskonałej japońskiej stali VG10, nierdzewnej i hartowanej do twardości 62º w skali Rockwella, która jest laminowana warstwami dwóch rodzajów miększej stal nierdzewnej. Klinga tej konstrukcji jest sprężysta, wyjątkowo wytrzymała i doskonale zabezpieczona przed korozją. Ostrze długo utrzymuje krawędź, a ponowne naostrzenie nie sprawia większego problemu. Przypominający kwitnące róże damasceński mazerunek rose nadaje nożom wyjątkowy i niepowtarzalny charakter, a dodatkowo minimalizuje tarcie i zapobiega przywieraniu ciętego materiału do ostrza.
Uchwyt wykonano z drewna pustynnego drzewa żelaznego (Desert Iron Wood) rosnącego w zachodniej części pustyni Sonora. Ergonomicznie zaprojektowana i ręcznie polerowana rękojeść ozdobiona jest rzadką skamieliną kła mamuta.
Każdy nóż dostarczany jest w specjalnym drewnianym etui.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.