Japoński nóż Santoku jest nożem ogólnego zastosowania, to nóż japońskiego szefa kuchni. Kształtem przypomina zachodnie noże szefa kuchni lub japońskie Gyuto lecz jest cieńszy, krótszy i ma mniejszą krzywiznę ostrza. Ostrze wystaje dużo poniżej rączki pozostawiając miejsce na palce co ułatwia krojenie i siekanie. Santoku są bardzo dobrze wyważone, a ich uniwersalność sprawia, że są coraz bardziej popularną formą noża.
Noże serii Dellinger Manmosu Exclusive wykuwane są z 67 warstw damastu. Rdzeń noża wykonany jest z doskonałej japońskiej stali VG10, nierdzewnej i hartowanej do twardości 62º w skali Rockwella, która jest laminowana warstwami dwóch rodzajów miększej stal nierdzewnej. Klinga tej konstrukcji jest sprężysta, wyjątkowo wytrzymała i doskonale zabezpieczona przed korozją. Ostrze długo utrzymuje krawędź, a ponowne naostrzenie nie sprawia większego problemu. Przypominający kwitnące róże damasceński mazerunek rose nadaje nożom wyjątkowy i niepowtarzalny charakter, a dodatkowo minimalizuje tarcie i zapobiega przywieraniu ciętego materiału do ostrza.
Uchwyt wykonano z drewna pustynnego drzewa żelaznego (Desert Iron Wood) rosnącego w zachodniej części pustyni Sonora. Ergonomicznie zaprojektowana i ręcznie polerowana rękojeść ozdobiona jest rzadką skamieliną kła mamuta.
Każdy nóż dostarczany jest w specjalnym drewnianym etui.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.