Japoński nóż Santoku jest nożem ogólnego zastosowania, to nóż japońskiego szefa kuchni. Kształtem przypomina zachodnie noże szefa kuchni lub japońskie Gyuto lecz jest cieńszy, krótszy i ma mniejszą krzywiznę ostrza. Ostrze wystaje dużo poniżej rączki pozostawiając miejsce na palce co ułatwia krojenie i siekanie. Santoku są bardzo dobrze wyważone, a ich uniwersalność sprawia, że są coraz bardziej popularną formą noża.
Nóż Hokiyama Tosa-Ichi Ao Dark wykonany jest w technologii trzywarstwowej, w Japonii zwanej San mai. Ostrze noża ma bardzo ostry rdzeń wykonany z japońskiej stali Aogami Super. Stale węglowe zapewniają niesamowity poziom ostrości. Blue Steel Aogami Super jest uważana za najlepszą mieszankę stali wysokowęglowej do produkcji noży. Jest łatwa do ostrzenia i daje jedwabiste, gładkie cięcie, tak pożądane w każdej kuchni. Stal ta osiąga twardość 63º w skali Rockwella bez oznak kruchości i ma doskonałą retencję - długo zachowuje ostrość. Zewnętrzne warstwy wykonano z platerowanej stali nierdzewnej SUS-405, która chroni rdzeń przed korozją. W ten sposób otrzymano elastyczne ostrze z doskonałą krawędzią tnącą.
Tradycyjny ośmiokątny uchwyt wykonano z drzewa sandałowego ze skuwką z Pakkawood. Ze względu na kształt uchwytu i obustronne ostrzenie, nożem mogą się posługiwać zarówno osoby prawo- jak i leworęczne.
Należy pamiętać, że ze względu na własności stali węglowej nie należy nożem uderzać, zginać go czy stosować dźwigni, gdyż można go trwale uszkodzić.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.