Japoński nóż Gyuto jest nożem ogólnego zastosowania, jest to odpowiednik zachodniego noża szefa kuchni. Pierwotnie używany głównie do krojenia wołowiny dziś jest powszechnie stosowany w profesjonalnej kuchni jako nóż wszechstronny. Wykorzystuje się go do krojenia i siekania warzyw, do krojenia dużych kawałków mięsa, a także do precyzyjnych nacięć wykonywanych zbiegającą się w szpic końcówką noża.
Producentem noża jast firma Kanetsune z Seki, japońskiego zagłębia producentów noży. Ostrze wykuto w trzywarstwowej konstrukcji Sanmai. Rdzeń wykonany z doskonałej stali VG-10 o twardości 60º w skali Rockwella otoczony dwoma warstwami nierdzewnej stali SUS410. Zewnętrzne warstwy zabezpieczają twardy rdzeń przed pęknięciem, nadając ostrzu elastyczności i ułatwiając ponowne zaostrzenie. Na ostrzu widoczne jest miejsce łączenia obu stali w postaci charakterystycznej nieregularnej linii. Tego typu konstrukcja była od wieków stosowana do produkcji samurajskich mieczy. Warstwa rdzeniowa VG-10 gwarantuje wysoką ostrość i długie zachowanie krawędzi.
Uchwyt w stylu zachodnim wykonany z prasowanego drewna i wzmocniony trzema nitami jest trwały i doskonale leży w dłoni.
Seria Kanetsune Meisho oferuje doskonały stosunek jakości do ceny.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.