Nakiri to japoński nóż do warzyw. Nóż o szerokim ostrzu i prostej krawędzi świetnie nadaje się do cięcia cieniutkich plasterków. Jest również idealny do siekania gdyż ze względu na prostą krawędź tnącą można nim kroić "do deski" bez konieczności przesuwania noża.
Producentem noża jast firma Kanetsune z Seki, japońskiego zagłębia producentów noży. Ostrze wykuto w trzywarstwowej konstrukcji Sanmai. Rdzeń wykonany z doskonałej stali VG-10 o twardości 60º w skali Rockwella otoczony dwoma warstwami nierdzewnej stali SUS410. Zewnętrzne warstwy zabezpieczają twardy rdzeń przed pęknięciem, nadając ostrzu elastyczności i ułatwiając ponowne zaostrzenie. Na ostrzu widoczne jest miejsce łączenia obu stali w postaci charakterystycznej nieregularnej linii. Tego typu konstrukcja była od wieków stosowana do produkcji samurajskich mieczy. Warstwa rdzeniowa VG-10 gwarantuje wysoką ostrość i długie zachowanie krawędzi.
Uchwyt w stylu zachodnim wykonany z prasowanego drewna i wzmocniony trzema nitami jest trwały i doskonale leży w dłoni.
Seria Kanetsune Meisho oferuje doskonały stosunek jakości do ceny.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.