Niewielki nóż do krojenia różnych produktów. Można go używać zarówno do obierania owoców i warzyw, do krojenia mięsa i serów czy szatkowania warzyw. Stosuje się go aby wykonać precyzyjne cięcia, na przykład przy obieraniu i krojeniu delikatnych owoców, lub do cięcia i siekania mniejszych produktów, takich jak czosnek. Jednym słowem nóż uniwersalny niezwykle przydatny w każdej kuchni.
Minamoto Kanemasa to noże wykonane przez firmę Kanetsune z Seki w Japonii. Nóż wykonany jest z jednego kawałka stali z pełnym trzpieniem w konstrukcji zwanej full tang. Materiał ostrza to najwyższej jakości japońska stal wysokowęglowa NKS32 o twardości 60 HRC. Dzięki zastosowanej stali można uzyskać niebywałą ostrość, która utrzymuje się przez długi czas. Należy jednak pamiętać o odpowiedniej konserwacji, gdyż stal węglowa nie jest odporna na korozję. Nóż jest ręcznie ostrzony przez wykwalifikowanych rzemieślników z Seki.
Ergonomicznie ukształtowany uchwyt wykonano w europejskiej estetyce z pełnym trzpieniem, do którego za pomocą nitów mocowane są okładziny z czarnego drewna laminowanego.
Użyta do wykonania noża stal węglowa pozwala na długie utrzymanie ostrości noża, ale może rdzewieć. Wymaga więc przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji:
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.