Japoński nóż Santoku jest nożem ogólnego zastosowania, to nóż japońskiego szefa kuchni. Kształtem przypomina zachodnie noże szefa kuchni lub japońskie Gyuto lecz jest cieńszy, krótszy i ma mniejszą krzywiznę ostrza. Ostrze wystaje dużo poniżej rączki pozostawiając miejsce na palce co ułatwia krojenie i siekanie. Santoku są bardzo dobrze wyważone, a ich uniwersalność sprawia, że są coraz bardziej popularną formą noża.
Minamoto Kanemasa to noże wykonane przez firmę Kanetsune z Seki w Japonii. Nóż wykonany jest z jednego kawałka stali z pełnym trzpieniem w konstrukcji zwanej full tang. Materiał ostrza to najwyższej jakości japońska stal wysokowęglowa NKS32 o twardości 60 HRC. Dzięki zastosowanej stali można uzyskać niebywałą ostrość, która utrzymuje się przez długi czas. Należy jednak pamiętać o odpowiedniej konserwacji, gdyż stal węglowa nie jest odporna na korozję. Nóż jest ręcznie ostrzony przez wykwalifikowanych rzemieślników z Seki.
Ergonomicznie ukształtowany uchwyt wykonano w europejskiej estetyce z pełnym trzpieniem, do którego za pomocą nitów mocowane są okładziny z czarnego drewna laminowanego.
Użyta do wykonania noża stal węglowa pozwala na długie utrzymanie ostrości noża, ale może rdzewieć. Wymaga więc przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji:
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.