Japoński nóż Santoku jest nożem ogólnego zastosowania, to nóż japońskiego szefa kuchni. Kształtem przypomina zachodnie noże szefa kuchni lub japońskie Gyuto lecz jest cieńszy, krótszy i ma mniejszą krzywiznę ostrza. Ostrze wystaje dużo poniżej rączki pozostawiając miejsce na palce co ułatwia krojenie i siekanie. Santoku są bardzo dobrze wyważone, a ich uniwersalność sprawia, że są coraz bardziej popularną formą noża.
Kunio Masutani produkuje swoje noże łącząc nowoczesną technologię z tradycyjną obróbką. Noże wykonywane są maszynowo, ale cała obróbka końcowa wraz z ostrzeniem wykonywana jest ręcznie. To połączenie tradycji z nowoczesnością pozwala zaoferować doskonałe noże w relatywnie niskiej cenie. Idealnie nadaje się do zakupu pierwszego japońskiego noża. To również doskonały prezent dla pasjonatów sztuki kulinarnej zaczynających odkrywać świat japońskich noży.
Nóż ten posiada rdzeń ze stali VG-1, wysokowęglowej stali molibdenowej porównywanej często do stali AUS8 lub VG-10 od których jest twardsza, ale nieco mniej odporna na zużycie. Rdzeń pokrywają dwie warstwy bardziej miękkiej stali nierdzewnej. Ostrze jest częściowo satynowane, a częściowo polerowane. Głębokie szlifowanie ostrza odsłania na samym brzegu stal VG1 oddzieloną linią przypominającą hamon, nadając nożom piękny niepowtarzalny wygląd.
Uchwyt w stylu zachodnim wykonany z drewna mahoniowego wzmocniony dwoma nitami, zakończony stalową skuwką.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.