Hakata Santoku to kombinacja japońskiego noża Santoku z nożem szefa kuchni. Forma ta była rozpowszechniona w okolicach Hakaty na japońskiej wyspie Kiusiu. Jest to nóz wielofunkcyjny idealny do cięcia mięsa, ryb i warzyw. Santoku po japońsku oznacza "trzy cnoty" rozumiane właśnie jako mięso, ryby i warzywa. Delikatna krzywizna ostrza poprawia funkcjonalność noża podczas siekania. Santoku są bardzo dobrze wyważone, a ich uniwersalność sprawia, że są coraz bardziej popularną formą noża.
Seria Chroma typ 301 została opracowana przez niemieckiego projektanta Ferdinanda A. "Butzi" Porsche we współpracy z profesjonalnymi szefami kuchni. Stąd też piękna forma tych noży połączona z niezwykłą funkcjonalnością i ergonomią.
Ostrze płynnie łączy się z uchwytem oddzielone jedynie perłą ze stali nierdzewnej sygnalizującą kucharzowi miejsce połączenia i zapewniającą oparcie dla palców.
Noże te produkowane są w Seki w Japonii. Wykonane są w całości ze stali nierdzewnej, ostrze z japońskiej stali 301, uchwyt ze stali nierdzewnej 18/10.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.