Ostrze japońskich noży Ko-Yanagi ma tradycyjny kształt i przypomina bardziej znane noże uniwersalne choć w rzeczywistości jest to mały nóż yanagiba. Ostrze jest stosunkowo krótkie, co pozwala na łatwe krojenia małych i średnich produktów - mięsa, ryby, warzywa i owoce. Przyda się wszędzie tam gdzie większe noże, gyuto czy yanagiba, będą zbyt duże.
Unikatowa seria noży Chroma Haiku Kurouchi to wiodąca seria czarnych kutych noży z kolekcji Haiku produkowanych w Japonii. Produkcja tych noży jest w całości rzemieślnicza, co sprawia, że każde ostrze jest wyjątkowe. Haiku Kurouchi należą do tak zwanych noży Takumi - Takumi po japońsku oznacza mistrza. Łączą w sobie najwyższy tradycyjny kunszt, elegancję i najwyższej jakości materiały. Noże te produkowane są w regionie Tosa w południowej Japonii znanego z długiej tradycji kowalskiej.
Haiku Kurouchi wykuwane są w konstrukcji san mai, trzywarstwowe z rdzeniem z rzadko spotykanej, niezwykle twardej stali Aoko hartowanej do 62º w skali Rockwella. Zewnętrzne warstwy chroniące rdzeń wykonane są z miększej stali, która zapewnia stabilność i elastyczność ostrza ułatwiając jednocześnie ponowne naostrzenie. Po wykuciu ostrze noża Haiku Kurouchi pozostaje surowe i niepolerowane. Ze względu na tę charakterystyczną cechę noże nazwano Kurouchi, co po japońsku oznacza "kute na czarno". Należy pamiętać, że stal Aoko jest stalą węglową, wymaga więc nieco więcej uwagi przy użytkowaniu aby nie rdzewiała. Noże należy myć ręcznie, osuszać i od czasu do czasu przetrzeć olejem.
Surowy i rustykalny wygląd dopełnia barwiona na czarno rękojeść z drewna honoki. Klinga z rękojeścią połączona jest za pomocą trzpienia meguki zgodnie z tradycyjną techniką sprzed pięciu wieków. Uchwyt zakończony jest stalowym okuciem.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.