Ostrze japońskich noży Ko-Yanagi ma tradycyjny kształt i przypomina bardziej znane noże uniwersalne choć w rzeczywistości jest to mały nóż yanagiba. Ostrze jest stosunkowo krótkie, co pozwala na łatwe krojenia małych i średnich produktów - mięsa, ryby, warzywa i owoce. Przyda się wszędzie tam gdzie większe noże, gyuto czy yanagiba, będą zbyt duże.
Seria Haiku Ryoma Sakamoto to surowe ręcznie kute noże, które swoją nazwę zawdzięczają historycznej postaci samuraja wizjonera. Ryoma Sakamoto wspierając cesarza Meiji walczył o wyprowadzenie Japonii z głębokiego feudalizmu. Twórcy serii chcieli upamiętnić samuraja, który walczył o lepsze, nowoczesne życie dla wszystkich obywateli Japonii. Ostrza noży wykute z trzech warstw ze stali SK-85 osiągają twardość 60-61º w skali Rockwella. Klinga po obróbce cieplnej nie jest polerowana i pozostaje czarna z wyjątkiem części zeszlifowanej w trakcie ostrzenia. Ponieważ stal SK-85 zawiera 0,8% węgla błyszcząca część z czasem pokryje się patyną. Noże ze stali węglowej wymagają stałej pielęgnacji i konserwacji. Zaleca się ich dokładne czyszczenie i suszenie po użyciu.
Uchwyt w stylu japońskim wykonany jest z drewna honoki i zakończony plastikowym okuciem przypominającym róg jelenia. Tuleja wykonana z plastiku sprawia, że można zaoferować na ręcznie kute noże doskonałą cenę.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.