Japoński nóż Santoku jest nożem ogólnego zastosowania, to nóż japońskiego szefa kuchni. Kształtem przypomina zachodnie noże szefa kuchni lub japońskie Gyuto lecz jest cieńszy, krótszy i ma mniejszą krzywiznę ostrza. Ostrze wystaje dużo poniżej rączki pozostawiając miejsce na palce co ułatwia krojenie i siekanie. Santoku są bardzo dobrze wyważone, a ich uniwersalność sprawia, że są coraz bardziej popularną formą noża. Jego nazwa oznacza „trzy cnoty” gdyż doskonale sprawdza się podczas krojenia mięsa, ryb lub warzyw.
Seria Haiku Ryoma Sakamoto to surowe ręcznie kute noże, które swoją nazwę zawdzięczają historycznej postaci samuraja wizjonera. Ryoma Sakamoto wspierając cesarza Meiji walczył o wyprowadzenie Japonii z głębokiego feudalizmu. Twórcy serii chcieli upamiętnić samuraja, który walczył o lepsze, nowoczesne życie dla wszystkich obywateli Japonii. Ostrza noży wykute z trzech warstw ze stali SK-85 osiągają twardość 60-61º w skali Rockwella. Klinga po obróbce cieplnej nie jest polerowana i pozostaje czarna z wyjątkiem części zeszlifowanej w trakcie ostrzenia. Ponieważ stal SK-85 zawiera 0,8% węgla błyszcząca część z czasem pokryje się patyną. Noże ze stali węglowej wymagają stałej pielęgnacji i konserwacji. Zaleca się ich dokładne czyszczenie i suszenie po użyciu.
Uchwyt w stylu japońskim wykonany jest z drewna honoki i zakończony plastikowym okuciem przypominającym róg jelenia. Tuleja wykonana z plastiku sprawia, że można zaoferować na ręcznie kute noże doskonałą cenę.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.