Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Formy noży » Deba » Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Mioroshi Deba 210
Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Mioroshi Deba 210Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Mioroshi Deba 210Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Mioroshi Deba 210Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Mioroshi Deba 210
Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Mioroshi Deba 210
Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Mioroshi Deba 210
Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Mioroshi Deba 210
Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Mioroshi Deba 210

Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Mioroshi Deba 210

Ręcznie kute

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 0,00 zł

Numer katalogowy: 2312218

Kod producenta: TK-CN-2218

Forma noża: Deba

Stal: Shirogami

Twardość: HRC 63 (+/-1)

Zaostrzenie: Jednostronne

Cena: 1 592,00 zł

Ilość:
-+
szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Zasady użytkowania
  • Akcesoria (3)
  • Produkty powiązane (1)
  • Recenzje produktu (0)

Japoński nóż Mioroshi, a właściwie Mioroshi Deba jest przeznaczony głównie do filetowania ryb. Jest dłuższy i smuklejszy niż typowy Deba, ale nadal jest to Deba stworzony do krojenia i filetowania ryb. Grube mocne ostrze ułatwia obcinanie rybich głów i przecinanie ości. Nożem tym doskonale oddziela się mięso od ości uzyskując idealny filet. Nóż Deba jest również dobrym wyborem do innych mięs. Nie należy jednak zbytnio sugerować się jego grubością. Nie nadaje się do przecinania większych kości, a użycie go w roli tasaka może skończyć się uszkodzeniem ostrza.

W całości ręcznie wykonany nóż jest dziełem japońskiego mistrza kowalstwa Hideo Kitaoka. Kitaoka specjalizuje się w wytwarzaniu tradycyjnych jednostronnie szlifowanych ostrzy z wysokowęglowej stali Yasuki hagane.

Ostrze noża wykonane jest z 10 warstw damastu kutych na rdzeniu ze stali Shirogami (White Paper Steel). Niezwykle czysta stal Shirogami, hartowana do 63° w skali Rockwella bez oznak kruchości, daje niebywałą ostrość i długie trzymanie krawędzi. Wielowarstwowa konstrukcja zapewnia elastyczność ostrza i ułatwia jego ponowne naostrzenie. Piękny damasceński wzór 11 warstw uzupełnia ręcznie trawione kanji w części grzbietowej ostrza. Nóż wyposażony jest w tradycyjny japoński uchwyt o przekroju w kształcie litery D wykonany z drewna drzewa sandałowego i zakończony skuwką z rogu bawołu.

Stal Shirogami nie jest nierdzewna i jest bardzo reaktywna, należy więc stosować odpowiednie zasady konserwacji, a nie chcąc narażać noża na przebarwienia, unikać krojenia kwaśnych produktów.


Długość ostrza: 210 mm
Długość całkowita: 360 mm
Szerokość ostrza: 46 mm
Grubość klingi: 7 mm
Waga: 270 g
Stal Shirogami
HRC 62 (+/-1)
Ilość warstw: 11
Nie jest nierdzewny
Zaostrzony: jednostronnie
Uchwyt: drzewo sandałowe
Skuwka: bawoli róg
Myć ręcznie

Made in Japan

Użyta do wykonania noża stal węglowa pozwala na długie utrzymanie ostrości noża, ale może rdzewieć. Wymaga więc przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji:

  • Zawsze myj nóż ręcznie i dokładnie go wysusz.
  • Wycieraj ostrze w trakcie gotowania, szczególnie po krojeniu kwaśnych produktów.
  • Po pracy powlecz suchy nóż cienką warstwą oleju kameliowego lub jojoba. Jeśli używasz noża często można użyć zwykłego oleju jadalnego. Do dłuższego przechowywania lub transportu można użyć oleju mineralnego pamiętając jednak, że przed użyciem nóż należy dokładnie wymyć.
  • Do przechowywania dobrze jest użyć papieru antykorozyjnego.
  • Nie przechowuj mokrego noża.
  • Nie krój na twardej powierzchni np. z kamienia lub szkła.
  • Do ostrzenia używaj specjalnych kamieni wodnych.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Pozostałe produkty z kategorii
Sakon Shiraume Kataha nóż Deba 165 mm
szt. Do koszyka
Sekiryu nóż Ajikiri 100
szt. Do koszyka
Nóż Masahiro MS-8 Deba 150mm
szt. Do koszyka
Nóż Senzo MU Bamboo Deba 165 mm
szt. Do koszyka
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZAAKCEPTUJ TYLKO NIEZBĘDNE
ZGADZAM SIĘ