Usuba bōchō lub inaczej Azumagata Usuba to tradycyjny japoński nóż zaprojektowany specjalnie do krojenia warzyw. Dosłowne tłumaczenie usuba oznacza „cienkie ostrze”. Podobny do Nakiri lecz wyostrzony tylko z jednej strony w japońskim stylu znanym jako kataba. Usuba używane są głównie przez profesjonalistów. Krawędź w stylu kataba pozwala na cięcie cieńszych plasterków niż ryōba stosowana w Nakiri, ale wymaga większych umiejętności.
W całości ręcznie wykonany nóż jest dziełem japońskiego mistrza kowalstwa Hideo Kitaoka. Kitaoka specjalizuje się w wytwarzaniu tradycyjnych jednostronnie szlifowanych ostrzy z wysokowęglowej stali Yasuki hagane.
Ostrze noża wykonane jest z 12 warstw damastu kutych na rdzeniu ze stali Shirogami (White Paper Steel). Niezwykle czysta stal Shirogami, hartowana do 63° w skali Rockwella bez oznak kruchości, daje niebywałą ostrość i długie trzymanie krawędzi. Wielowarstwowa konstrukcja zapewnia elastyczność ostrza i ułatwia jego ponowne naostrzenie. Piękny damasceński wzór 12 warstw uzupełnia ręcznie trawione kanji w części grzbietowej ostrza. Nóż wyposażony jest w tradycyjny japoński uchwyt o przekroju w kształcie litery D wykonany z drewna drzewa różanego i zakończony skuwką z rogu bawołu. Zarówno szlif ostrza jak i kształt uchwytu dostosowane są dla osób praworęcznych.
Stal Shirogami nie jest nierdzewna i jest bardzo reaktywna, należy więc stosować odpowiednie zasady konserwacji, a nie chcąc narażać noża na przebarwienia, unikać krojenia kwaśnych produktów.
Użyta do wykonania noża stal węglowa pozwala na długie utrzymanie ostrości noża, ale może rdzewieć. Wymaga więc przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji:
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.