Japoński nóż kuchenny Gyuto 200 mm z serii SHIUN VG-2
Japoński nóż Gyuto jest nożem ogólnego zastosowania, jest to odpowiednik zachodniego noża szefa kuchni. Pierwotnie używany głównie do krojenia wołowiny dziś jest powszechnie stosowany w profesjonalnej kuchni jako nóż wszechstronny. Wykorzystuje się go do krojenia i siekania warzyw, do krojenia dużych kawałków mięsa, a także do precyzyjnych nacięć wykonywanych zbiegającą się w szpic końcówką noża. Jest to nóż, który powinien znaleźć się w każdej kuchni.
Ostrze noża wykonano w trzywarstwowej konstrukcji San Mai wykorzystywanej już przy produkcji samurajskich mieczy. Twardy i niezwykle ostry rdzeń wykuto z doskonałej japońskiej stali VG-2. Jest to popularna stal wśród producentów sztućców. Wykonana z rafinowanego surowca o niskiej zawartości zanieczyszczeń co bardzo dobrze wpływa na jej własności mechaniczne takie jak: wytrzymałość na zginanie, granica plastyczności czy udarność. Odporność na korozję uzyskano przez redukcję węgla do 0,65 % i dodatek chromu (14%). Niewielka ilość molibdenu zwiększa wytrzymałość tej stali zapewniając niezbędną trwałość i odporność na ścieranie, co w efekcie daje doskonałe utrzymanie krawędzi przy czym charakteryzuje się również łatwością ostrzenia. Rdzeń został umieszczony pomiędzy dwoma warstwami nierdzewnej stali AUS-2. Ostrze zostało wykończone młotkowaniem tsuchime, które nadaje nożom rustykalny wygląd i zapobiega przywieraniu krojonego materiału do ostrza.
Ośmiokątna rękojeść w stylu japońskim wykonano z japońskiego dębu. Ręcznie polerowany uchwyt doskonale leży w dłoni pozwalając na pełną kontrolę podczas pracy. Kształt uchwytu i obustronny szlif ostrza sprawiają, że noże Kanetugu SHIUN są odpowiednie zarówno dla osób prawo-, jak i leworęcznych.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.