Japońskie noże Kiritsuke łączą w sobie długość Yanagiba oraz wysokość i profil ostrza Usuba z kompromisowo ściętą końcówką. Są to uniwersalne noże do przygotowywania dań kuchni japońskiej. Można ich używać jak Yanagi do filetowania i krojenia ryb w cienkie plastry na sushi i sashimi, a także jak Usuba do warzyw. Nóż dla profesjonalistów, gdyż ze względu na długość i wysokość ostrza wymaga doskonałej kontroli i doświadczenia. Kunszt wymagany do pracy tym nożem sprawia, że jest używany przez szefów kuchni jako symbol statusu.
Firma Kanetsugu została założona w Seki w Japonii w 1918 roku, ale jej korzenie sięgają XIV wieku. Kowale wytwarzali legendarne miecze samurajskie. Dziś wykorzystują tę wielowiekową wiedzę do produkcji doskonałych noży kuchennych. Noże Kanetsugu są ostrzone na wzór mieczy elitarnych wojowników „Hamaguri-ba”. Hamaguri-ba odnosi się do wypukłego szlifu, który zapewnia łatwe cięcie.
Nóż Kanetsugu Zuiun Kiritsuke o długości 210 mm to wyjątkowy przykład wysokiej jakości japońskiego noża kuchennego, który łączy w sobie tradycyjną technikę kowalską z nowoczesnymi innowacjami w produkcji noży. Seria noży Kanetsugu ZUIUN, powstała z okazji 100 rocznicy założenia firmy Seki Kanetsugu.
Rdzeń noża Kiritsuke Zuiun wykonany jest ze stali proszkowej SG2 (R2), która oferuje wyjątkową twardość i zdolność do długotrwałego utrzymania ostrości. Rdzeń jest laminowany 62 warstwami miększej stali nierdzewnej zapewniając ostrzu trwałość i elastyczność oraz ułatwia ponowne zaostrzenie.
Rękojeść tego wyjątkowego noża wykonano z Pakkawood, prasowanego drewna klejonego pod wysokim ciśnieniem żywicą epoksydową. Heptagonalnny przekrój zapewnia wygodny chwyt i komfort użytkowania. Nóż zapakowany jest w eleganckie pudełko wykonane z drewna z paulownii.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.