Nakiri to japoński nóż do warzyw. Nóż o szerokim ostrzu i prostej krawędzi świetnie nadaje się do cięcia cieniutkich plasterków. Jest również idealny do siekania gdyż ze względu na prostą krawędź tnącą można nim kroić "do deski" bez konieczności przesuwania noża.
Ten doskonały nóż został wykonany ręcznie przy użyciu tradycyjnych technik przez kowali z Takefu. Takefu to region Japonii o wielopokoleniowej tradycji kowalskiej, a noże tam produkowane cenione są w całej Japonii. Rdzeń noża wykuty z wysokowęglowej niezwykle twardej stali Takefu V2 jest otoczony dziesięcioma warstwami miększej stali. Warstwy te chronią rdzeń nadając ostrzu elastyczności, a dodatkowo tworzą skomplikowany i zarazem piękny damasceński wzór w pobliżu krawędzi. Stal Takefu V2 to stosunkowo prosty stop ze śladowymi ilościami chromu podobna do stali Shirogami #2 (White Paper Steel). Choć nie tak czysta jak stop Hitachi pozwala jednak na osiągnięcie wysokiego stopnia twardości. W procesie obróbki cieplnej powstaje ciemne wykończenie ostrza. Powłoka ta chroni nóż przed rdzewieniem, gdyż tradycyjnie noże te nie są nierdzewne i dodatkowo nadaje ostrzu oryginalny rustykalny wygląd.
Tradycyjny japoński uchwyt z drzewa sandałowego o przekroju ośmiobocznym sprawia, że w połączeniu z dwustronnym szlifem ostrza równie dobrze pracuje się nim osobom prawo- jak i leworęcznym.
Użyta do wykonania noża stal węglowa pozwala na długie utrzymanie ostrości noża, ale może rdzewieć. Wymaga więc przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji:
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.