Japoński nóż Santoku jest nożem ogólnego zastosowania, to nóż japońskiego szefa kuchni. Kształtem przypomina zachodnie noże szefa kuchni lub japońskie Gyuto lecz jest cieńszy, krótszy i ma mniejszą krzywiznę ostrza. Ostrze wystaje dużo poniżej rączki pozostawiając miejsce na palce co ułatwia krojenie i siekanie. Santoku są bardzo dobrze wyważone, a ich uniwersalność sprawia, że są coraz bardziej popularną formą noża.
Ten doskonały nóż został wykonany ręcznie przy użyciu tradycyjnych technik przez kowali z Takefu. Takefu to region Japonii o wielopokoleniowej tradycji kowalskiej, a noże tam produkowane cenione są w całej Japonii. Rdzeń noża wykuty z wysokowęglowej niezwykle twardej stali Takefu V2 jest otoczony dziesięcioma warstwami miększej stali. Warstwy te chronią rdzeń nadając ostrzu elastyczności, a dodatkowo tworzą skomplikowany i zarazem piękny damasceński wzór w pobliżu krawędzi. Stal Takefu V2 to stosunkowo prosty stop ze śladowymi ilościami chromu podobna do stali Shirogami #2 (White Paper Steel). Choć nie tak czysta jak stop Hitachi pozwala jednak na osiągnięcie wysokiego stopnia twardości. W procesie obróbki cieplnej powstaje ciemne wykończenie ostrza. Powłoka ta chroni nóż przed rdzewieniem, gdyż tradycyjnie noże te nie są nierdzewne i dodatkowo nadaje ostrzu oryginalny rustykalny wygląd.
Tradycyjny japoński uchwyt z drzewa sandałowego o przekroju ośmiobocznym sprawia, że w połączeniu z dwustronnym szlifem ostrza równie dobrze pracuje się nim osobom prawo- jak i leworęcznym.
Użyta do wykonania noża stal węglowa pozwala na długie utrzymanie ostrości noża, ale może rdzewieć. Wymaga więc przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji:
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.