Nóż kuchenny Santoku Dellinger Buffalo Olive Octagon 185 mm
Japoński nóż Santoku jest nożem ogólnego zastosowania, to nóż japońskiego szefa kuchni. Kształtem przypomina zachodnie noże szefa kuchni lub japońskie Gyuto lecz jest cieńszy, krótszy i ma mniejszą krzywiznę ostrza. Ostrze wystaje dużo poniżej rączki pozostawiając miejsce na palce co ułatwia krojenie i siekanie. Santoku są bardzo dobrze wyważone, a ich uniwersalność sprawia, że są coraz bardziej popularną formą noża. Jego nazwa oznacza „trzy cnoty” gdyż doskonale sprawdza się podczas krojenia mięsa, ryb lub warzyw.
Noże Dellinger Olive Octagon są niezwykle atrakcyjne wizualnie, niewiarygodnie lekkie i wykonane z najwyższej klasy materiałów. Rdzeń noży wykuty został z nierdzewnej japońskiej stli VG-10 hartowany do twardości 61º w skali Rockwella i laminowany warstwami dwóch miększych stali nierdzewnych o różnej twardości. Taka konstrukcja zapewnia dużą wytrzymałość, a zarazem elastyczność i zdecydowanie ułatwia ponowne ostrzenie noża. Dzięki skuwaniu różnych gatunków stali na powierzchni ostrza powstaje wyjątkowy damasceński mazerunek, który powoduje, że każdy nóż jest unikalny. Noże te mają bardzo dobrą retencję długo zachowując krawędź i doskonale nadają się do ostrzenia na ceramicznych kamieniach wodnych.
Ośmiokątny tradycyjny japoński uchwyt wykonano z pięknego drewna oliwnego i zakończono skuwką z bawolego rogu. Rękojeść może być użytkowana zarówno przez osoby praworęczne jak i leworęczne. Idealne wyważenie noża zapobiega zmęczeniu dłoni podczas pracy.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.