Takohiki (takobiki) to pochodząca z okolic Tokio odmiana japońskiego noża Yanagiba. Różni się on od pochodzącej o okolic Osaki Yanagi zakończeniem klingi. Takohiki ma prostokątne zakończenie ułatwiające przecinanie zwiniętych macek ośmiornicy, ale przydaje się również do zbierania i przenoszenia gotowych plastrów z deski do krojenia na talerz do serwowania. Jest to to jeden z tradycyjnych japońskich noży kataba, których charakterystyczną cechą jest jednostronny szlif ostrza. Ostrość i jednostronny szlif ułatwiają obróbkę delikatnego mięsa ryb lecz nóż równie dobrze sprawdza się przy innych rodzajach mięsa. Doskonale nadaje się do przygotowywania sushi dlatego często podobnie jak Yanagi nazywany jest "nożem do sushi".
Noże z tej linii wykonane zostały z pochodnej VG-10, molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej AUS-8 HIGH CARBON, która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58-59 HRC. Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.
Rękojeść została wykonana z charakterystyczną w Japonii dbałością o detale z jasnego magnoliowego drewna wzmocnionego pierścieniem z tworzywa.
Uwaga! Noże z serii MS-8 mogą występować z dwoma różnymi logotypami - napisy w alfabecie łacińskim lub japońskie kanji.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.