Japoński nóż szefa kuchni Masahiro MV-L Santoku 175 mm.
Japoński nóż Santoku jest nożem ogólnego zastosowania, to nóż japońskiego szefa kuchni. Kształtem przypomina zachodnie noże szefa kuchni lub japońskie Gyuto lecz jest cieńszy, krótszy i ma mniejszą krzywiznę ostrza. Ostrze wystaje dużo poniżej rączki pozostawiając miejsce na palce co ułatwia krojenie i siekanie. Santoku są bardzo dobrze wyważone, a ich uniwersalność sprawia, że są coraz bardziej popularną formą noża. Jego nazwa oznacza „trzy cnoty” gdyż doskonale sprawdza się podczas krojenia mięsa, ryb lub warzyw.
MV-L to najnowsza seria noży produkowana przez Masahiro, a jej pierwowzorem jest seria BWH. Do produkcji zastosowano tu również molibdenowo-wanadową, wysokowęglową, nierdzewną stal MBS-26, która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58-59 HRC. Jak każde ostrze wychodzące z zakładu Masahiro, zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem.
Noże wykonano w konstrukcji full tang. Okładziny z barwionego na czarno Pakkawood, prasowanego drewna klejonego pod wysokim ciśnieniem żywicą epoksydową, zamocowano do trzpienia trzema nitami. Taki uchwyt cechuje bardzo duża odporność na warunki zewnętrzne - temperaturę i wilgoć. W porównaniu do serii BWH, rękojeści MV-L są bardziej obłe oraz o mniejszej objętości, dostosowane do użytkowników o średnich i mniejszych dłoniach. Drewniany uchwyt z powłoką antybakteryjną jest łatwy w pielęgnacji niczym plastik.
Kolejną różnicą pomiędzy seriami MV-L i BWH jest nieznacznie cieńsza klinga, która ułatwi wcinanie się w krojone produkty. Różnica w grubości klingi i rękojeści przekłada się również na wagę, która jest niższa nawet o ponad 20%.
Noże z tej serii ostrzone są dwustronnie jednak szlif jest asymetryczny 80/20. Oznacza to, że 80 procent krawędzi szlifowane jest po prawej stronie ostrza, a 20 procent po lewej. Ta asymetria krawędzi wywodzi się ze sposobu ostrzenia tradycyjnych japońskich noży o szlifie jednostronnym kataba (Yanagiba, Deba i Usuba). Konstrukcja ta zapewnia doskonałe ostrze o płynniejszej pracy, wywierając nacisk na cięty przedmiot, a nie na palce dłoni, w której trzymany jest produkt.
Made in Japan
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.