Nóż Santoku jest nożem ogólnego zastosowania, to nóż japońskiego szefa kuchni. Kształtem przypomina zachodnie noże szefa kuchni lub japońskie Gyuto lecz jest cieńszy, krótszy i ma mniejszą krzywiznę ostrza. Ostrze wystaje dużo poniżej rączki pozostawiając miejsce na palce co ułatwia krojenie i siekanie. Santoku są bardzo dobrze wyważone, a ich uniwersalność sprawia, że są coraz bardziej popularną formą noża. Jego nazwa oznacza „trzy cnoty” gdyż doskonale sprawdza się podczas krojenia mięsa, ryb lub warzyw.
Seria noży Senzo Finest firmy Suncraft to prawdziwe dzieło sztuki w dziedzinie kuchennego rzemiosła, łączące w sobie tradycję i nowoczesność. Noże te zostały stworzone z wyjątkową dbałością o detale, co czyni je nie tylko narzędziem, ale również eleganckim elementem każdej kuchni. Wykonane z trzech warstw stali, noże Senzo Finest zapewniają nie tylko doskonałe właściwości tnące, ale także trwałość, która sprosta wymaganiom nawet najbardziej wymagających kucharzy.
Ostrza noży wykonano w technice San mai z rdzeniem z doskonałej, nowoczesnej stali proszkowej SPG STRIX, znanej ze swojej wytrzymałości oraz zdolności do trzymania ostrości przez długi czas. Hartowanie do twardości 65º w skali Rockwella sprawia, że ostrza są wyjątkowo odporne na uszkodzenia, a tym samym idealnie nadają się do intensywnego użytkowania w kuchni. Ponadto specyfiką stali SPG STRIX jest to, że osiąga swą twardość poprzez wzmocnienie matrycy co sprawia, że jest znacznie łatwiejsza do naostrzenia niż inne stale proszkowe o podobnej twardości. Starannie wykonane i pięknie ozdobione, noże prezentują się niezwykle elegancko.
Cechą wyróżniającą ostrza jest efektywnie zaprojektowana pofalowana linia, która powstaje w wyniku połączenia trzonu noża z warstwą plastycznej stali. To nie tylko estetyczny detal, ale także element, który podkreśla umiejętności rzemieślnicze twórców noży. Kurouchi, czarne wykończenie ostrza nie tylko nadaje nożom rustykalnego wyglądu, ale także przyczynia się do poprawy funkcjonalności, matowe wykończenie zmniejsza ryzyko przywierania żywności. Noże wykończone są młotkowaniem tsuchime widocznym na zaczernionej części klingi.
Rękojeść, wykonana z drewna Zebrano, jest kolejnym atutem noży Senzo Finest. Oktagonalny kształt, nawiązujący do tradycyjnego japońskiego stylu, nie tylko zapewnia wygodny chwyt, ale także wzbogaca estetykę całego noża. Czarne drewno, z subtelnym pomarańczowym usłojeniem, nadaje nożom niepowtarzalnego charakteru i elegancji. Skuwka wykonana z pakkawood oddzielona jest ozdobnym białym pierścieniem. Ponadto, drewno Zebrano jest znane ze swojej wysokiej odporności na wilgoć, co sprawia, że rękojeści są nie tylko ładne, ale i funkcjonalne oraz trwałe.
Sumując, seria noży Senzo Finest to harmonijne połączenie jakości, funkcjonalności oraz estetyki. To idealny wybór dla osób, które cenią sobie zarówno profesjonalne narzędzia kuchenne, jak i elegancki design. Dzięki nim każdy proces kulinarny stanie się przyjemnością, a gotowanie – prawdziwą sztuką.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.