Dostępność: Dostępny
Czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki: od 0,00 zł
Numer katalogowy: 9102005
Kod producenta: FT-05
Forma noża: Yanagi Sashimi
Stal: VG-10
Twardość: HRC 60 (+/-1)
Zaostrzenie: Dwustronne
Japoński nóż kuchenny Suncraft SENZO UNIVERSAL Slicer 240 mm
Nóż do filetowania świeżych ryb, a także do porcjowania mięsa i wędlin oraz krojenia ich w cienkie plasterki. Podobny do Yanagi Sashimi, od którego różni się nieco kształtem i dwustronnym zaostrzeniem. Pracując z nim, powinno się stosować technikę pull slice (do siebie), która daje najbardziej estetyczny efekt.
Przeznaczenie:
Linia noży SENZO Universal powstała w odpowiedzi na zapotrzebowania, które firmie SUNCRAFT zgłaszali zawodowi kucharze, szczególnie europejscy. zefowie kuchni wielu restauracji Starego Kontynentu przyzwyczajeni do pewnych cech noży przyczynili się do powstania specjalnej serii produktów SENZO – wyposażonych w ostrza z pełnym trzpieniem (full tang) osadzonym w rękojeści za pomocą nitów. Taka konstrukcja noża sprawia, że jest on bardzo dobrze wyważony i pewnie leży w dłoni, a przede wszystkim jest on niebywale wytrzymały. Suncraft SENZO UNIVERSAL korzysta z najlepszych wzorców świata zachodniego, a dodatkowo, dzięki zastosowaniu 33-warstwowej stali warstwowej tzw. damasceńskiej* , której rdzeń stanowi stal VG-10 noże z tej serii są wyjątkowo trwałe, a ich ostrza odporne na ścieranie. Widoczny na zbliżeniu ostrza mazerunek kojarzy się z mieczami samurajskimi. Młotkowanie tsuchime nie tylko wygląda atrakcyjnie ale sprawia, że krojone produkty nie przywierają do ostrza.
Tak jak w przypadku innych noży SUNCRAFT SENZO, rękojeści linii UNIVERSAL wykonano z niezwykle odpornego na panujące w kuchni warunki Pakkawood w kolorze brązowym. Pakkawood to prasowane drewno klejone pod wysokim ciśnieniem żywicą epoksydową.
*Stal warstwowa czyli damast skuwany potocznie choć mylnie zwana stalą damasceńską to współczesna stal, która składa się ze skuwanych ze sobą kolejnych, niezwykle cienkich arkuszy stali, z czego 25% środkowych arkuszy zwanych jest rdzeniem, zaś na pozostałe 75% składają się arkusze o różnej twardości – naprzemiennie nakładanej stali miękkiej i twardej. Po przeszlifowaniu na powierzchni noża powstaje niepowtarzalny charakterystyczny wzór „falowania” tzw. mazerunek.
Dane techniczne:Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.