Nakiri to japoński nóż do warzyw. Nóż o szerokim ostrzu i prostej krawędzi świetnie nadaje się do cięcia cieniutkich plasterków. Jest również idealny do siekania gdyż ze względu na prostą krawędź tnącą można nim kroić "do deski" bez konieczności przesuwania noża.
Stworzona w 2018 roku seria noży Tojiro Zen Hammered jest dowodem mistrzostwa kowali z Sanjo, którzy są ekspertami w uzyskiwaniu najlepszych wyników ze stali VG10. Doskonała obróbka zapewnia niezwykłą ostrość i pozwala utrzymać ją przez długi czas.
Noże wykonane są w trzywarstwowej konstrukcji zwanej San Mai. Rdzeń ostrza z stali VG10 laminowany jest dwoma warstwami bardziej miękkiej stali nierdzewnej wykończonej młotkowaniem. Zapewnia to elastyczność twardemu rdzeniowi i jednocześnie ułatwia ostrzenie noża. Młotkowanie tsuchime ułatwia również cięcie zmniejszając przywieranie ciętego materiału do ostrza. Tradycyjny japoński uchwyt wykonany z drewna magnolii o przekroju w kształcie litery D jest odporny na wodę i zapewnia pewny chwyt nawet w wilgotnych warunkach.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.