Shiro Kamo jest jednym z niewielu japońskich kowali, którzy w pełni opanowali sztukę tradycyjnego kowalstwa. Wszystkie operacje, takie jak kucie, prostowanie, szlifowanie i montaż rękojeści wykonuje Shirou Kamo. W Japonii rzadkością jest, aby mistrz opanował wszystkie te dyscypliny na najwyższym poziomie. Używa tylko wysokiej jakości stali, takich jak stal proszkowa SG2 lub stal Shirogami i Aogami. Jego noże mają bardzo dobre profile ostrzy, są zawsze szlifowane po obu stronach i zaopatrzone w tradycyjny japoński uchwyt.
Shiro Kamo wykonuje swoje noże w Takefu Knife Village w Japonii. Jako syn kowala Toukichi Kamo wcześnie rozwinął swoje umiejętności kowalskie. W wieku zaledwie 45 latu uzyskał prestiżowy tytuł Dento-Kogei-shi - mistrz tradycyjnego rzemiosła co zapewniło mu lokalną sławę. Obecnie jego noże są jednymi z najbardziej poszukiwanych noży nie tylko w Japonii.