Japoński nóż Deba został stworzony do krojenia i filetowania ryb. Grube mocne ostrze ułatwia obcinanie rybich głów i przecinanie ości. Przednią częścią noża doskonale oddziela się mięso od ości uzyskując idealny filet. Nóż Deba jest również dobrym wyborem do innych mięs. Nie należy jednak zbytnio sugerować się jego grubością. Nie nadaje się do przecinania większych kości, a użycie go w roli tasaka może skończyć się uszkodzeniem ostrza.
Noże Sakon Shiraume firmy HOKIYAMA Cutlery wykonane są w technice dwuwarstwowej. Rdzeń z wysokowęglowej stali AUS8A zawierającej domieszkę molibdenu i wanadu o twardości 60º w skali Rockwella chroniony jest warstwą nierdzewnej stali SUS405, która zapewnia twardej stali wysokowęglowej elastyczność i działa jak amortyzator jednocześnie ułatwiając ponowne naostrzenie. Choć stal AUS8A jest identyczna w składzie jak stal AUS8, różni się od niej sposobem obróbki cieplnej. AUS8A jest schładzana wolniej co obniża nieco jej twardość, ale zmniejsza kruchość i tendencję do pękania. Stal ta nieco krócej trzyma krawędź, ale z drugiej strony jest dużo łatwiejsza do ponownego naostrzenia niż AUS8. Tradycyjny jednostronny szlif ostrza oraz delikatna krzywizna tylnej strony (urasuki) zapobiegają przywieraniu ciętego materiału.
Drewniany uchwyt w stylu japońskim zakończony plastikową skuwką. Jednostronny szlif i uchwyt dostosowane są do osób praworęcznych.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.