Nóż Yanagi Sashimi służy głównie do filetowania i krojenia ryby w cieniutkie plasterki zwane sashimi - stąd nazwa noża. Ostrość i jednostronny szlif ułatwiają obróbkę delikatnego mięsa ryb lecz nóż równie dobrze sprawdza się przy innych rodzajach mięsa.
Doskonale nadaje się do przygotowywania sushi.
Sakon to flagowy nóż kuchenny firmy HOKIYAMA, nazwany tak od imienia Toushiro, mistrza szermierki z okresu Edo i ojca twórcy TOSA Cutlery, Yoshimitsu. Seria opracowana z myślą zarówno o praktycznych korzyściach, jak i funkcjonalnym pięknie, łącząc japońską technologię tworzenia mieczy z nowoczesnymi materiałami, wzornictwem i technikami.
Noże Sakon Shiraume firmy HOKIYAMA Cutlery wykonane są w technice dwuwarstwowej. Rdzeń z wysokowęglowej stali AUS8A zawierającej domieszkę molibdenu i wanadu o twardości 60º w skali Rockwella chroniony jest warstwą nierdzewnej stali SUS405, która zapewnia twardej stali wysokowęglowej elastyczność i działa jak amortyzator jednocześnie ułatwiając ponowne naostrzenie. Choć stal AUS8A jest identyczna w składzie jak stal AUS8, różni się od niej sposobem obróbki cieplnej. AUS8A jest schładzana wolniej co obniża nieco jej twardość, ale zmniejsza kruchość i tendencję do pękania. Stal ta nieco krócej trzyma krawędź, ale z drugiej strony jest dużo łatwiejsza do ponownego naostrzenia niż AUS8. Tradycyjny jednostronny szlif ostrza oraz delikatna krzywizna tylnej strony (urasuki) zapobiegają przywieraniu ciętego materiału.
Asymetryczny drewniany uchwyt o przekroju w kształcie litery "D", dziedzictwo tradycji japońskiego noża, zakończony plastikową skuwką. Jednostronny szlif i uchwyt dostosowane są do osób praworęcznych.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.