Japoński nóż Gyuto jest nożem ogólnego zastosowania, jest to odpowiednik zachodniego noża szefa kuchni. Pierwotnie używany głównie do krojenia wołowiny dziś jest powszechnie stosowany w profesjonalnej kuchni jako nóż wszechstronny. Wykorzystuje się go do krojenia i siekania warzyw, do krojenia dużych kawałków mięsa, a także do precyzyjnych nacięć wykonywanych zbiegającą się w szpic końcówką noża.
Nóż wykonany ręcznie przez Shigeki Tanaka, japońskiego mistrza kuźni w czwartym pokoleniu. Shigeki Tanaka jest pierwszym z rodziny, który specjalizuje się w nożach kuchennych. Nauki pobierał w Takefu, Prefektura Fukui. Jest to region Japonii słynący z tradycyjnego kowalstwa. Do dziś stworzył wiele ostrzy pod swoją marką "Shigeki-saku".
Nóż powstał z trzech warstw niezwykłej stali Gingami 3. Jest to drobnoziarnista stal nierdzewna o własnościach porównywalnych do stali wysokowęglowych. Nóż jest niezwykle ostry, a ostrze bardzo dobrze trzyma krawędź gdyż stal osiąga twardość 61 HRC, przy czym wielu użytkowników uważa, że jest łatwiejsza w ostrzeniu niż VG-10. Nóż jest ręcznie szlifowany w tradycyjny japoński sposób, a wykończenie Nashiji (skóra gruszki), jedno z najwyżej cenionych wykończeń ostrzy, nadaje mu prawdziwie japoński wygląd. Uchwyt w klasycznym japońskim stylu o przekroju w kształcie litery D, wykonany z prawdziwego drewna magnolii zakończony czarną skuwką z bawolego rogu.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.