Historia wielu sławnych japońskich kuźni rozpoczyna się bardzo podobnie. W wioskach, w których mieszkali ludzie mocno związani z ziemią, rolnictwem, łowiectwem, zwykle pojawiały się osoby trudniące się wyrobem różnego rodzaju sprzętu. Tacy lokalni, wiejscy kowale zwani „nokaji”, spędzali całe dnie na wykuwaniu ostrzy i narzędzi, które były dostosowane do konkretnych wymagań użytkowników. Z czasem kowalstwo stało się zawodem, który wzmacniał lokalną kulturę i gospodarkę.
Początek marki TETSUHIRO sięga końca okresu Edo, kiedy to pod nazwą KIRYU SEISAKUSHO, przyjętą przez kowala Kiryu Tetsuo. zaczęły się pojawiać starannie wykonane noże, siekiery i inne ostrza czy narzędzia rolnicze. Firma szybko zyskała uznanie dzięki wyjątkowej jakości swoich produktów. Gwałtowny wzrost produkcji został zatrzymany przez wojnę, podczas której wszystkie zakłady zajmujące się obróbką metalu zostały podporządkowane potrzebom militarnym.
Napływ tańszej stali nierdzewnej ze Stanów Zjednoczonych wpłynął na ogromny rozwój powojennego przemysłu metalurgicznego. Jednak pomimo niskiej ceny, łatwej konserwacji i szerokiej gamy produktów, zachodnie wyroby nierdzewne nie cieszyły się uznaniem użytkowników związanych z branżą żywieniową. Powodem była bardzo niska jakość.
Kiryu Tetsuo wykorzystał ten moment i dzięki dociekliwości, pasji i szerokim badaniom opracował technikę łączenia zachodniej i japońskiej stali w produkt najwyższej klasy, spełniający wyszukane wymogi japońskich szefów kuchni. Noże kuchenne produkowane przez markę TETSUHIRO zyskały ekstremalną ostrość i ogromną trwałość. Renoma marki rozeszła się po całej Japonii wymuszając modernizację linii produkcyjnej by sprostać oczekiwaniom klientów. Firma otworzyła się też na rynek zagraniczny eksportując sporą część ostrzy do Stanów Zjednoczonych.
Kolejnym krokiem milowym w historii marki TETSUHIRO było opracowanie i budowa specjalnych pieców do automatycznego hartowania produkowanych wyrobów ze stali nierdzewnej. Aby uzyskać odpowiednie parametry ostrza należy zahartować stal w temperaturze 1050 st. Celsjusza. Jednak pojawiająca się po takiej obróbce warstwa tlenku mocno utrudnia kolejne etapy produkcji. Katsuyoshi Kiryu należący do drugiego pokolenia mistrzów kuźnictwa w fabryce TETSUHIRO odziedziczył po swoim przodku, założycielu marki, przedsiębiorczość i pasję do badań. Stworzył i opatentował piec do ciągłej obróbki hartowniczej, którego założenia techniczne są wykorzystywane do dzisiaj w zakładach metalurgicznych prefektury Niigata.
Marka TETSUHIRO wykorzystując zaawansowaną technologię i doświadczenie jakie zgromadziła przez długie lata działalności, wciąż słucha głosów użytkowników wymagających najwyższej jakości od swoich noży. Tym samym hołduje tradycji dawnych kowali wykuwających wszelkiego rodzaju narzędzia w wioskach i małych miasteczkach. Stawia na mądrość i wybitność japońskiego rzemiosła, którego nie da się podrobić, i które nie ma sobie równych. Choć na pierwszy rzut oka pochodzenie noży kuchennych TETSUHIRO może wydawać się proste i niepozorne, to firma wierzy, że jest przesiąknięte nieustającą energią rzemieślnika-kowala a produkowane ostrza wygodnie leżą w dłoni, zapewniając ponadczasową wartości tym, którzy ich poszukują.