Japoński nóż Deba został stworzony do krojenia i filetowania ryb. Grube mocne ostrze ułatwia obcinanie rybich głów i przecinanie ości. Przednią częścią noża doskonale oddziela się mięso od ości uzyskując idealny filet. Nóż Deba jest również dobrym wyborem do innych mięs. Nie należy jednak zbytnio sugerować się jego grubością. Nie nadaje się do przecinania większych kości, a użycie go w roli tasaka może skończyć się uszkodzeniem ostrza.
Aogami to najwyższej jakości stal o dużej twardości. Stal ta tradycyjnie używana jest do wyrobu japońskich noży gdyż charakteryzuje się długim zachowaniem ostrości. Noże Aogami Damast powstają przez skuwanie wielu warstw miękkiej stali z rdzeniem ze stali Aogami o twardości HRC 63. Powstaje wielowarstwowe ostrze cechujące się dużą elastycznością i ekstremalną ostrością. Dzięki warstwom miękkiej stali ostrzenie noża jest stosunkowo łatwe nawet dla mniej doświadczonych użytkowników. Uchwyt w stylu japońskim w formie "kasztana" wykonany z japońskiego dębu i wykończony skuwką z bawolego rogu.
Stal wielowarstwowa określana jest także mianem "stali damasceńskiej". Ponieważ nóż wykonano ręcznie z najwyższej jakości naturalnych materiałów, mogą wystąpić różnice w kolorze i mazerunku co nadaje wyjątkowości i niepowtarzalności damasceńskim ostrzom.
Użyta do wykonania noża stal węglowa pozwala na długie utrzymanie ostrości noża, ale może rdzewieć. Wymaga więc przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji:
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.