Japoński nóż Gyuto jest nożem ogólnego zastosowania, jest to odpowiednik zachodniego noża szefa kuchni. Pierwotnie używany głównie do krojenia wołowiny dziś jest powszechnie stosowany w profesjonalnej kuchni jako nóż wszechstronny. Wykorzystuje się go do krojenia i siekania warzyw, do krojenia dużych kawałków mięsa, a także do precyzyjnych nacięć wykonywanych zbiegającą się w szpic końcówką noża.
Nazwa noży Origami nawiązuje do tradycyjnej japońskiej sztuki tworzenia trójwymiarowych kształtów poprzez odpowiednie skaładanie kartki papieru. Noże Tojiro Origami wykonane są w całości z jednego arkusza stalowej blachy. Ta technologia łącząca nowoczesną myśl techniczną z japońską tradycją pozwala wyeliminować problemy z łączeniem różnych elementów noża.
Uchwyt noża, w przekroju trójkątny, ukształtowany przez zwinięcie stalowej blachy, jest lekki i zaskakująco wygodny.
Piękny design i konstrukcja noży Origami w 2012 roku zostały wyróżnione prestiżową nagrodą "iF Design Award".
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.