Japoński nóż Santoku jest nożem ogólnego zastosowania, to nóż japońskiego szefa kuchni. Kształtem przypomina zachodnie noże szefa kuchni lub japońskie Gyuto lecz jest cieńszy, krótszy i ma mniejszą krzywiznę ostrza. Ostrze wystaje dużo poniżej rączki pozostawiając miejsce na palce co ułatwia krojenie i siekanie. Santoku są bardzo dobrze wyważone, a ich uniwersalność sprawia, że są coraz bardziej popularną formą noża.
Nazwa noży Origami nawiązuje do tradycyjnej japońskiej sztuki tworzenia trójwymiarowych kształtów poprzez odpowiednie skaładanie kartki papieru. Noże Tojiro Origami wykonane są w całości z jednego arkusza stalowej blachy. Ta technologia łącząca nowoczesną myśl techniczną z japońską tradycją pozwala wyeliminować problemy z łączeniem różnych elementów noża.
Uchwyt noża, w przekroju trójkątny, ukształtowany przez zwinięcie stalowej blachy, jest lekki i zaskakująco wygodny.
Piękny design i konstrukcja noży Origami w 2012 roku zostały wyróżnione prestiżową nagrodą "iF Design Award".
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.