Japoński nóż kuchenny Yanagi Sashimi, zwany również Yanagiba, służy głównie do filetowania i krojenia ryby w cieniutkie plasterki zwane sashimi. Ostrze noża kształtem przypomina liść wierzby, stąd nazwa Yanagi co po japońsku oznacza wierzbę. Ostrość i jednostronny szlif ułatwiają obróbkę delikatnego mięsa ryb lecz nóż równie dobrze sprawdza się przy innych rodzajach mięsa. Doskonale nadaje się do przygotowywania sushi dlatego często nazywany jest "nożem do sushi".
Zachodnim odpowiednikiem Yanagi ze względu na podobieństwo profilu ostrza jest nóż Sujihiki szczególnie przydatny do wycinania ścięgien i tłuszczu z mięsa, krojenia go w drobne kawałki oraz do filetowania. Jeśli potrzebujesz noża do filetowania, przycinania i delikatnego krojenia ryb i mięsa, Sujihiki jest idealnym narzędziem. Gdy pracujesz głównie z rybami, robisz sushi lub sashimi, radzimy spróbować jednostronnie ostrzonego Yanagiba, tradycyjnego japońskiego noża przeznaczonego właśnie do tego celu.