Yasuki hagane, czyli YSS (Yasuki Speciality Steel)
Stal Yasuki określana jest terminem nihontetsu 日本 鉄 - japońskie żelazo. Yasuki hagane to głównie trzy wysokowęglowe stale klasy premium:
- Shirogami (Shiro-ko) znana jako Wite Paper Steel w trzech odmianach - #1, #2 i #3,
- Aogami (Ao-ko) znana jako Blue Paper Steel w dwóch odmianach - #1 i #2,
- Aogami Super znana jako Blue Super Steel.
Produkowana jest również stal Kigami znana jako Yellow Paper Stell w odmianach #2 i #3. Jest to tania stal znacznie gorszej jakości niż poprzednio wymienione i wielcy japońscy kowale nie używają jej w produkcji.
White, Blue i Yellow (biały, niebieski i żółty) to nie jest kolor stali tylko kolor etykiety owiniętej wokół stali, którą producent od lat oznacza swoje wyroby.
Shirogami (White Paper Steel) to bardzo czysty rodzaj stali zwykle spotykany w bogatym w żelazo piasku rzecznym, zawierający tylko węgiel jako stop z bardzo niewielkimi domieszkami krzemu i manganu. White Paper Steel jest identyczna z tradycyjną stalą Tamahagane używaną niegdyś do produkcji japońskich mieczy, ale obecnie pozyskiwana w nowoczesny sposób. Shirogami nie jest najłatwiejsza w obróbce, dlatego wykorzystywana jest tylko przez bardzo wykwalifikowanych kowali, który potrafią wykuwać i hartować tę stal. Ze względu na swe właściwości chętnie wykorzystywana jest do tradycyjnych wykonanych z jednego kawałka metalu ostrzy typu Honyaki. Ten trudny do wykucia typ noży charakteryzuje niezwykła twardość i bardzo długie trzymanie krawędzi. Z powodu wysokiej twardości Honyaki są kruche i podatne na pękanie ale można w zamian można uzyskać niewiarygodnie cienką krawędź która utrzyma się bardzo długo, a jakość cięcia będzie niespotykanie wysoka.
Aogami (Blue Paper Steel) to zmodyfikowana stal Shirogami wzbogacone przez dodanie chromu i wanadu w celu zapewnienia stabilnej obróbki cieplnej i zwiększenia odporności na zużycie. Dodatki sprawiają, że Aogami jest nieco bardziej odporna na korozję, ale bynajmniej nie oznacza to, że jest nierdzewna. Zarówno White jak i Blue Paper Steel to stale wysokowęglowe, rdzewne i mocno reaktywne co oznacza, że zmieniają kolor w kontakcie z kwaśną żywnością.
Aogami Super oprócz zwiększonych ilości chromu i wanadu ma jeszcze domieszki molibdenu i wolframu. Jest oceniana jako najbardziej zaawansowana stal węglowa do nowoczesnej produkcji noży. Przy odpowiedniej obróbce jest w stanie osiągnąć niebywałą twardość bez oznak kruchości. Przez wielu profesjonalistów jest uważana za jedną z najlepszych stali wysokowęglowych na świecie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Różne oblicza stali