Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Formy noży » Gyuto, noże szefa kuchni » Yoshimi Kato Aogami nóż szefa Gyuto 210
Yoshimi Kato Aogami nóż szefa Gyuto 210Yoshimi Kato Aogami nóż szefa Gyuto 210
Yoshimi Kato Aogami nóż szefa Gyuto 210
Yoshimi Kato Aogami nóż szefa Gyuto 210

Yoshimi Kato Aogami nóż szefa Gyuto 210

Ręcznie kute

Dostępność: Wyprzedane

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 0,00 zł

Numer katalogowy: 2304905

Kod producenta: TK-D-905

Forma noża: Gyuto

Stal: Aogami Super

Twardość: HRC 63 (+/-1)

Zaostrzenie: Dwustronne

Cena: 1 349,00 zł

Chwilowo niedostępny

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Użytkowanie i konserwacja
  • Akcesoria (3)
  • Produkty powiązane (1)
  • Klipy filmowe (1)
  • Recenzje produktu (0)

Japoński nóż Gyuto jest nożem ogólnego zastosowania, jest to odpowiednik zachodniego noża szefa kuchni. Pierwotnie używany głównie do krojenia wołowiny dziś jest powszechnie stosowany w profesjonalnej kuchni jako nóż wszechstronny. Wykorzystuje się go do krojenia i siekania warzyw, do krojenia dużych kawałków mięsa, a także do precyzyjnych nacięć wykonywanych zbiegającą się w szpic końcówką noża.

Nóż japońskiego mistrza Yoshimi Kato z Takefu w prowincji Fukui. Rdzeń noża wykonany jest z niezwykle twardej stali Aogami Super laminowanej stalą nierdzewną. Ta kombinacja uodparnia nóż na czynniki zewnętrzne ułatwiając ponadto jego ponowne zaostrzenie. Stal Aogami Super o twardości 63 w skali Rockwella zachowuje ostrość nawet do 4-5 miesięcy. Ręcznie kuty nóż mistrza Kato jest prawdziwym dziełem sztuki i doskonałym narzędziem.

Nóż wykończony jest w stylu kurouchi, nieszlifowany i czerniony co nadaje mu rustykalny charakter. Ośmiokątny uchwyt wykonany z drewna wiśni zakończony skuwką z pakkawood jest odpowiedni dla osób prawo i leworęcznych.

Pomimo tego, że zewnętrzne warstwy ostrza wykonane są ze stali nierdzewnej nóż po każdym użyciu należy umyć i wysuszyć gdyż rdzeń ze stali Aogami Super jest mocno reaktywny i nie jest nierdzewny.


Długość ostrza: 210 mm
Długość całkowita: 360 mm
Szerokość ostrza: 46 mm
Grubość (maks./śr.): 2,3/1,9 mm
Waga: 163 g
Stal Aogami Super
HRC 63 (+/-1)
Ilość warstw: 3
Częściowo nierdzewny
Zaostrzony: dwustronnie
Uchwyt: drewno wiśniowe
Skuwka: pakkawood
Myć ręcznie

Made in Japan

Zewnętrzne okładziny noży Mistrza Yoshimi Kato wykonane są ze stali nierdzewnej co zapewnia pewien komfort pracy, jednak należy pamiętać, że stal Aogami Super, z której wykonany jest rdzeń noża jest stalą wysokowęglową nieodporną na korozję. Z tego względu należy pamiętać o wytarciu i wysuszeniu noża po każdym użyciu. Co pewien czas można ostrze przetrzeć specjalnym olejem do konserwacji noży lub po prostu olejem jadalnym. Tak traktowane noże Yoshimi Kato długo zachowają swój piękny choć z natury surowy wygląd.

Dodatkowo należy przestrzegać kilku zasad użytkowania japońskich noży:

  • nie kroimy mrożonek ani mięsa z kością gdyż może to uszkodzić relatywnie kruchy rdzeń noża,
  • do krojenia używamy wyłącznie desek z drewna,
  • noże przechowujemy osobno, najlepiej na listwach magnetycznych,
  • japońskich noży nie myjemy w zmywarce lecz ręcznie wodą z dodatkiem łagodnego środka myjącego, a następnie wycieramy do sucha.

Nawet tak doskonałe noże trzeba od czasu do czasu ostrzyć. Do wstępnego ostrzenia używamy kamienia o gradacji #1000, a następnie wykańczamy kamieniem o gradacji #3000. Na zakończenie można polerować nóż kamieniem o gradacji #6000, a nawet #8000 co poprawi żywotność ostrza. W zależności od intensywności użytkowania noże Yoshimi Kato utrzymują ostrość nawet do 4-5 miesięcy.
W przypadku mocno zniszczonego ostrza, np. wyszczerbienie, należy wstępnie dokonać obróbki kamieniem o gradacji #200 - #300, a następie ostrzyć zgodnie z zaleceniami powyżej.

Yoshimi Kato

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZAAKCEPTUJ TYLKO NIEZBĘDNE
ZGADZAM SIĘ