Japoński nóż Gyuto jest nożem ogólnego zastosowania, jest to odpowiednik zachodniego noża szefa kuchni. Pierwotnie używany głównie do krojenia wołowiny dziś jest powszechnie stosowany w profesjonalnej kuchni jako nóż wszechstronny. Wykorzystuje się go do krojenia i siekania warzyw, do krojenia dużych kawałków mięsa, a także do precyzyjnych nacięć wykonywanych zbiegającą się w szpic końcówką noża.
Nóż japońskiego mistrza Yoshimi Kato z Takefu w prowincji Fukui. Wykuto go z 65 warstw stali niklowej z rdzeniem ze stali VG-10 hartowanym do 62º w skali Rockwella. Ręcznie kuty nóż mistrza Kato jest prawdziwym dziełem sztuki i doskonałym narzędziem. Suminagashi to po japońsku synonim damastu czyli stali skuwanej z wielu warstw. Nazwa wywodzi się od techniki zdobniczej zwanej "pływającym atramentem", której wzory przypominają damasceński mazerunek.
Ośmiokątny uchwyt wykonany z palisandru zakończony skuwką z pakkawood jest odpowiedni dla osób prawo i leworęcznych.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.